Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Zwłoki w domu
Autor: Paulus (IP zapamiętane)
Data: 14 lut 2010 - 19:20:58

Witam!

Mieszkam w południowej Polsce. W mojej miejscowości praktykuje się zwyczaj, że ciało zmarłego przez 3 dni, aż do pochówku, jest trzymane w domach, w których - w godzinach wieczornych - gromadzą się sąsiedzi i odmawiane są modlitwy, śpiewane pieśni, itp.

Czy istnieją przepisy, które zakazują przechowywania ciała w domu zmarłego?

Re: Zwłoki w domu
Autor: anatomic gregi (IP zapamiętane)
Data: 13 mar 2010 - 12:05:17

Chyba nie, aczkolwiek przałoby się ciało wysterylizować a najlepiej zabalsamować przed taką praktyką, ciała osób zmarłych w szpitalu często mają na sobie zarazki szpitalne które nie należą ani do łatwych do pokonania ani do łagodnych.

Autor: tanatopraktyk (IP zapamiętane)
Data: 14 mar 2010 - 22:51:09

Z mojej praktyki. Najlepiej na okres wystawienia w domu czy też w kaplicy wykonać zabieg czasowej konserwacji ciała. Da to porządany efekt za nie wiwielkie pieniądze a żałobnicy przebywający w okolicach zmarłego żegnając się z nim nie będą narażenia na zarazki ,niemiły zapach , niekontrolowane wycieki zmiany wyglądu zmarłego. Wielokrotnie przestrzegając przepisów prawnych po dobie od śmierci wykonywałem ten zabieg za zgodą rodziny zmarłego i spotykałem się z aprobatą żałobników zgodnie z ich oczekiwaniami.

Data: 19 mar 2010 - 19:39:53

A czy chłodnie, które nakłada się na trumnę, w jakiś sposób opóźniają rozkład ciała oraz powstawanie bakterii, itp.? Nigdy nie zapomnę, jak parę dobrych lat w lipcu zmarł mój wujek. Do pokoju, w którym spoczywało ciało, nie dało się wejść, a tym bardziej oglądać ciała, które bardzo szybko zaczynało puchnąć i czernieć...

Data: 20 mar 2010 - 18:00:53

pokrywa chłodząca opóżnia proces gnilny i jednocześnie zmniejsza ilość wytwarzanych bakteri. Tu obowiązuje zasada większa temperatura większa ilość bakterii i przyspieszony proces gnilny. Polecam film o farmie trupów. Tam pokazane są procesy rozkładu ciała w różnych stadiach i w różnych warunkach .Najprostszym sposobem na wystawienie w domu metodami domatorskimi to ułożenie wokół ciała zmarłego kilku butelek zamrożonej wody i zamknięcie wieka na noc . Nie sprawdzałem jak to działa przy wysokich temperaturach.Sposób ten poleciłem rodzzinie , która nie była zdecydowana na ingerencję w ciało zmarłego a w pobliżu żaden zakład pogrzebowy nie miał dostępu do zimnego łóżka .

Data: 29 mar 2010 - 20:29:59

- A gdzie mogę znaleźć ten film?
- Czy zamknięte wieko trumny spowalnia rozkład? Co do wieka w mojej miejscowości to różnie bywa, bowiem zazwyczaj przywozi je zakład pogrzebowy dopiero w dniu pogrzebu z zainstalowaną palmą na nim.
- A czy szyba o wymiarach wieka, szczelnie zamknięta wpływa pozytywnie czy negatywnie na rozkład ciała?

Data: 03 kwi 2010 - 23:35:59

,,The body farm,,- you tube.coÅ› tam znajdziesz.

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.