Sprowadzenie zwłok z zagranicy.
Autor:
Bilu. (IP zapamiętane)
Data: 05 sie 2009 - 16:04:39
Witam, jak ma się sprawa ze sprowadzeniem zwłok z zagranicy??
1. trzeba napisać wniosek o sprowadzenie włok z zagranicy,
2. oświadczenie że osoba nasz klient nie zmarł w skutek choroby zakaźnej,
3. wniosek o dokonanie odprawy sanitarnej,
4. akty np, urodzenia i małżeństwa osoby zmarłej.
i teraz tak, droga do Starosty lub Prezydenta Miasta, sanepid który jest w danym rejonie gdzie będzie pochówek (zgody są i wyjeżdżamy o trumnie z wkładem nie pisze bo to oczywiste)
teraz następna sprawa, jesteśmy już za granicą odbieramy klienta i dokumenty oraz, udajemy się w miejscowości gdzie był zgon do wyrobienia aktów zgonu jak u nas??
później z trumną i dokumentami do ambasady Polskiej w kraju w której się znajdujemy i tam opłata konsularna + reszta dokumentów i wracamy do Polski??
niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę... szykuję mi się wyjazd do Danii, proszę o pomoc. ponoć w tej chwili nie obowiązuje oświadczenie rodziny o braku chory zakaźnej tylko trzeba to mieć od lekarza który powiedzmy był przy zgonie!?? jeśli tak, to co?? trzeba jechać za granicę odebrać od lekarza dokument potwierdzający brak choroby zakaźnej i wracać z tym do polski do Prezydenta i sanepidu??
drugie pytanie brzmi kto ma wydać pozwolenie na otwarcie trumny aby wykonać kremacje w Polsce?? jeśli rodzina chce wykonać u nas kremacje