Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Sprowadzenie zwłok z zagranicy.
Autor: Bilu. (IP zapamiętane)
Data: 05 sie 2009 - 16:04:39

Witam, jak ma się sprawa ze sprowadzeniem zwłok z zagranicy??

1. trzeba napisać wniosek o sprowadzenie włok z zagranicy,
2. oświadczenie że osoba nasz klient nie zmarł w skutek choroby zakaźnej,
3. wniosek o dokonanie odprawy sanitarnej,
4. akty np, urodzenia i małżeństwa osoby zmarłej.

i teraz tak, droga do Starosty lub Prezydenta Miasta, sanepid który jest w danym rejonie gdzie będzie pochówek (zgody są i wyjeżdżamy o trumnie z wkładem nie pisze bo to oczywiste)

teraz następna sprawa, jesteśmy już za granicą odbieramy klienta i dokumenty oraz, udajemy się w miejscowości gdzie był zgon do wyrobienia aktów zgonu jak u nas??

później z trumną i dokumentami do ambasady Polskiej w kraju w której się znajdujemy i tam opłata konsularna + reszta dokumentów i wracamy do Polski??

niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę... szykuję mi się wyjazd do Danii, proszę o pomoc. ponoć w tej chwili nie obowiązuje oświadczenie rodziny o braku chory zakaźnej tylko trzeba to mieć od lekarza który powiedzmy był przy zgonie!?? jeśli tak, to co?? trzeba jechać za granicę odebrać od lekarza dokument potwierdzający brak choroby zakaźnej i wracać z tym do polski do Prezydenta i sanepidu??

drugie pytanie brzmi kto ma wydać pozwolenie na otwarcie trumny aby wykonać kremacje w Polsce?? jeśli rodzina chce wykonać u nas kremacje

Re: Sprowadzenie zwłok z zagranicy.
Autor: tanatopraktyk (IP zapamiętane)
Data: 30 pa¼ 2009 - 18:03:08

zezwolenie na otwarcie trumny i przełożenie ciała do trumny kremacyjnej w warunkach odpowiednio sanitarnych i zgodnie zn poszanowaniem zwłok i w/g przepisów sanitarnych na wniosek zakładu pogrzebowego złożonego przez zakład pogrzebowy do właściwego oddziału stacji sanitarnej- dział higieny komunalnej- oprócz łodzi /oni odrzucają takie wnioski ?

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.