Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Urny - przechowywanie i materiał
Autor: Wojtek (IP zapamiętane)
Data: 10 wrz 2006 - 15:45:32

Mam pytanie, czy istnieją jakieś wytyczne co do wykonania samej urny oraz sposobu i miejsca jej przechowywania? Chodzi mi szczególnie o takie sprawy:

1. Czy mogę sobie zrobić urnę sam, np ceramiczną i czy jej kształt, parametry, ornamentyka jest jakoś regulowana? Czy np., gdybym wyraził taką wolę, moje prochy mogłyby spocząć w jakims przedmiocie innego przeznaczenia, np w śwince-skarbonce?

2. Czy mogę legalnie urnę z prochami przechowywać w domu lub na terenie swojej posesji (np w zrobionym w ogódku kurhaniku, albo na telewizorze), czy urna musi znależć się na cmentarzu?

Jakkolwie moje pytania moga wydawać się dziwne, prosze potraktowac je poważnie, choć jak sądze specjalistów z branży nie powinno chyba w tej materii nic dziwić. Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Urny - przechowywanie i materiał
Autor: Redakcja (IP zapamiętane)
Data: 11 wrz 2006 - 17:21:19

Bardzo ciekawe pytania. Odpowiemy na nie tekstem, który przygotowywany jest do kolejnego numeru Kultury Pogrzebu. Jeśli nie chce Pan czekać, proszę o kontakt e-mailowy. Zbigniew D. Skoczek, red. nacz.

Autor: Stach z Kalisza (IP zapamiętane)
Data: 26 pa¼ 2006 - 21:15:22

Mam pytanie czy naprzyklad moge urne z prochami przewozic z Gdanska do Kalisza wlasnym pojazdem i na jakich zasadach .Za informacje serdecznie dziekuje i pozdrawiam

Autor: Dariusz Dutkiewicz-administrator (IP zapamiętane)
Data: 27 pa¼ 2006 - 21:45:50

Urnę z prochami można przewozić dowolnym środkiem transportu. Jedyna zasada to poszanowanie prochów zmarłego.

Autor: inetka29 (IP zapamiętane)
Data: 21 lut 2007 - 09:50:45

Witam, bardzo interesuje mnie odpowiedz na pytania Pana Wojtka dotyczace obowiązku pochówku prochów w urnach oraz egzekucji tegoz obowiązku. Jestem administratorem cmentarza i stoje przed problemem wyegzekwowania pochówku prochów, ponieważ rodzina postawiła urnę w mieszkaniu i niedopelnila obowiązku pochówku.
Bardzo proszę o podanie nr miesięcznika w którym ten problem został omowiony zgodnie z zapowiedzią redakcji z 11 Sep 2006 - 17:21:19:"Bardzo ciekawe pytania. Odpowiemy na nie tekstem, który przygotowywany jest do kolejnego numeru Kultury Pogrzebu. Jeśli nie chce Pan czekać, proszę o kontakt e-mailowy. Zbigniew D. Skoczek, red. nacz.". Jak Panstwo zauważyliscie problem ten jest wazny chocby z uwagi ilosci odsłon tego wątku, pozdrawiam.

Autor: Dariusz Dutkiewicz-prawnik (administr (IP zapamiętane)
Data: 21 lut 2007 - 10:22:28

Za niedopełnienie obowiązku pochowania prochów na cmentarzu ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych przewiduje karę aresztu lub grzywny.Obowiązek ten wynika z treści samej ustawy. W tej kwestii wypowiadały się również sądy np. Naczelny Sąd Administracyjny.

Re: Pochówek urny z prochami
Autor: ryszard (IP zapamiętane)
Data: 29 kwi 2008 - 19:53:29

W grobie są dwie trumny jest to przykryte płytą .
Z której strony powinno się zrobić podkop w celu pochowania urny z prochami?
Od głowy czy od nóg? Czy są jakieś reguły?

Autor: Dariusz Dutkiewicz administrator (IP zapamiętane)
Data: 30 kwi 2008 - 10:40:54

Nie ma w tej kwestii żadnych przepisów. Istnieje dowolniość.

Re: Pochówek urny z prochami
Autor: Bukanier (IP zapamiętane)
Data: 10 cze 2008 - 20:14:58

Interesuje mnie czy można sobie zażyczyć, aby nasza urna z prochami pozostała w domu, albo być pochowanym we własnym ogrodzie i czy nikt tego nie podważy? Proszę o odpowiedź. :) Dziękuję
pyrka1988@o2.pl Bardzo mi zależy. :)

Autor: Dariusz Dutkiewicz -administrator (IP zapamiętane)
Data: 12 cze 2008 - 09:26:06

Nie wolno. To zagadnienie zostało już wyżej omówione.

Autor: jola (IP zapamiętane)
Data: 04 pa¼ 2008 - 21:45:02

Jest zwykły grób, jeszcze bez pomnika.Tato zmarł w roku 1997, pochowany został w trumnie.Teraz zmarła mama, chcemy skremować zwłoki.Czy zatem urnę będzie można pochować w tym samym grobie???Pilnie proszę o odpowiedź

Autor: Dariusz Dutkiewicz-administrator (IP zapamiętane)
Data: 07 pa¼ 2008 - 14:40:25

Można w przypadku urn nie obowiązuje okres 20-letniej karencji dla grobu.

Autor: lost249 (IP zapamiętane)
Data: 31 lip 2009 - 09:24:31

Witam,
byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.Otóż zmarła moja Ciotka, od kilkudizesięciu lat mieszkająca w Czechach.Jej corki postanowily,że poddadzą zwloki kremacji,po czym przywiozą je do Polski,by pochować je w rodzinnej parafii zmarłej. Chciałam zapytać, czy są jakies przeciwskazania do przewozu zabezpieczonej urny prywatnym samochodem?Oczywiście wszystkie niezbędne dokumenty zostaną załatwione.
Bardzo prosze o szybką odpowiedź,
Pozdrawiam

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.